Sup Yoga

Mi az a sup?

Mára már alig akad olyan, akinek el kell magyarázni, hogy mit takar ez a furcsa betűszó, a SUP, azaz Stand Up Paddle illetve az állva evezés. Már képtelenség úgy elmenni hazai vagy külföldi vizekre, hogy ne pumpálna valaki veszettül a parton egy deszkát. Az elmúlt néhány évben hihetetlen népszerűséget szerzett magának ez a sport, ami lényegében egy fura szörfdeszka. Az eredete picit ködös, de talán a leghihetőbb, hogy a modern SUP Hawaiiról indult és hódította meg a világot.

Ott használták először a deszkákat evezővel, amikor épp nem voltak hullámok, illetve oktatáskor. Később számos változata kialakult, van, ahol például a vízi mentést segíti az eszköz, vannak, akik hullámokat szelnek vele, van, aki vitorlával a klasszikus wind surf irányzatnak hódol, vannak, akik túráznak, horgásznak vagy csak chillelnek a deszka tetején és vagyunk, mi, akik a legelképesztőbb erő és egyensúlygyakorlatokat is könnyedén, mosolyogva megcsináljuk rajta. Így lett a sup yoga

Mi az a jóga?

Hát ez egy nagyon jó kérdés, amire nincs helyes válasz. Mindenki másként értelmezi, használja, és mindenkinek igaza is van. Lehet az egyes ágakat külön, önállóan is gyakorolni, például valaki „csak” ászanákat gyakorol, valaki meditál valaki pedig légzőgyakorlatokat végez, de lehet őket ötvözni is. Azt hiszem a jóga olyan, mint egy tükör. Mert a válasz attól függ, hogy ki néz bele és mit néz. Iyengar mondja, hogy a jóga nem változtatja meg azt, ahogyan a dolgokat látjuk, hanem az embert, aki a dolgokat nézi. Számomra a jóga egy eszköz, ami szembesít önmagamban azokkal a dolgokkal, amiket nem akarok látni, amelynek segítségével fejlődni tudok, átlépni a saját magam emelt korlátokon.

A folyamatos tanulás, ismerkedés egy szórakoztató ám korántsem könnyű útja. Hogy neked miért van szükséged a jógára? Azt szoktam mondani, hogy ha még nem jógázol, akkor nem fáj eléggé. Ami sajnos igaz, hogy a legtöbb ember csak akkor megy el jógázni, ha már fizikai, mentális vagy lelki tünetei vannak. Akkor sem késő, de picit nehezebb. Szóval legyél te, aki tanul más hibáiból, és kezdj el jógázni minél előbb!

Lódarázs vagy sup yoga?

Habár a jóga egy ősi irányzat az elmúlt néhány évtizedben hatalmas átalakuláson ment keresztül és megjelentek a modern, hibrid irányzatok. Egészen elképesztő dolgokat ötvöznek az emberek a jógával, mint például a kecske jóga, kutya jóga, sörjóga, jóga fura helyszíneken, jóga fura eszközökkel, és igen, az egyik ilyen szerelemgyerek a sup yoga, bár ennek a násznak legalább tényleg van értelme. Mit ad nekünk a sup, a víz, amit egy teremben nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk megtapasztalni?

Egyrészt a természet közelségét és minden pozitív dolgot, ami a szabad ég alatt eltöltött idővel jár. A víz alapvetően nyugtatóan hat az idegekre, de ha nem csak nézzük, hanem megpróbálunk a felszínen maradni és egy imbolygó deszkán egyensúlyozni, annak kifejezetten jó hatása van az idegrendszerre, oldja a stresszt és erősíti a mélyizmokat. Fejleszti az összpontosítás, figyelem képességét, javítja az egyensúlyérzéket és rendkívül szórakoztató formája a supozásnak illetve a jógázásnak.